ro   en      
 
 
 
 

tips

Jurnaliști agresați în timpul protestelor
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Reporteri fără Frontiere condamnă, într-un comunicat de presă, agresiunile îndreptate împotriva jurnaliștilor, comise atît de unii protestatari, cît și de forțele de ordine. De asemenea, cele două organizații condamnă îngrădirea de către forțele de ordine a drepturilor la liberă exprimare, liberă circulație și liberă întrunire.
 
Erată: Active Watch a anunțat că a publicat în comunicat o informație greșită. ERATA:  Dintr-o eroare, am publicat in acest comunicat o informatie gresita. Jurnalistul Adelin Petrisor nu a fost agresat. Ne cerem scuze!
 
Redăm integral comunicatul de presă:

 
Jurnalisti agresati in timpul protestelor din ultimele zile. Abuzuri ale Jandarmeriei împotriva cetățenilor


ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Reporteri fara Frontiere condamna agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor, comise atat de unii protestatari, cat si de fortele de ordine. De asemenea, condamnam ingradirea de catre fortele de ordine a drepturilor la libera exprimare, libera circulatie si libera intrunire. In ultimele patru zile, mai multi jurnalisti au fost agresati de catre protestatari, dar si de catre jandarmi in timpul protestelor ce au avut loc in zeci de orase din tara.
 
Astfel, pe 14  ianuarie, in Ploiesti, mai multi jurnalisti si cameramani au fost amenintati, insultati si agresati de protestatari. In aceeasi seara, in Bucuresti, un cameraman al Antenei 3 a fost lovit cu un bolovan aruncat de protestatari. Protestatari din Piata Universitatii au aruncat cu pietre in masina echipei TVR si le-au adresat injurii adresat jurnalistilor si operatorilor.

 
Pe 15 ianuarie, in Piata Universitatii:

•    reporterul Petre Nechita și operatorul cu care era, Dragos Stoian, au fost agresati violent de protestatari.
•    redactorul DeCe News, Lucian Negrea a fost retinut abuziv si lovit de jandarmi.
•    mai multi cameramani si fotoreporteri au fost agresati verbal si amenintati de catre protestatari.


In acelasi timp, Jandarmeria si Politia au comis o serie de abuzuri ce au avut ca efect violarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la libera exprimare, dreptul la libera intrunire si dreptul la libera circulatie.


In aceste ultime patru zile, fortele de ordine au retinut abuziv cetateni care protestau in Piata Universitatii, au agresat cetateni care filmau incidentele din piata, fara a lua parte la ele, au restrans dreptul la libera circulatie al unor cetateni din provincie ce doreau sa se deplaseze spre Bucuresti pentru a se alatura protestelor din Piata Universitatii, au impus filtre de control intr-un spatiu public, legitimand abuziv cetateni care se aflau in zona. 113 persoane au fost retinute pe 16 decembrie la Bucuresti, in zonele Pta. Universitatii si Bd. N. Balcescu, parte dintre acestea pentru presupusa “intentie de a bloca circulatia”, conform Jandarmeriei.

 
Aceste grave abuzuri, coroborate cu reactia disproportionata a fortelor de ordine fata de protestele care au inceput pasnic in serile de vineri si sambata au ca rezultat incitarea si radicalizarea protestatarilor, dand nastere unor scene de violenta urbana precum cele de duminica.

 

 
> Vine toamnă. Vine BizCamp!
26 septembrie '12
> Burse pentru jurnaliste
13 martie '12
> e-Skills week contest
06 martie '12
> Be young and brave!
25 noiembrie '11
> Training
16 septembrie '11
> Târgul ONG-urilor vine la Iași!
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media