ro   en      
 
 
 
 

tips

Alina Mungiu Pippidi i-a întrebat pe ieșeni „Cum schimbăm România?”
 
România poate fi schimbată dacă cetățenii se implică și le cer socoteală politicienilor sau aleșilor locali atunci cînd există suspiciuni de corupție, cît și atunci cînd aceștia nu își îndeplinesc promisiunile făcute în campania electorală. Este concluzia întîlnirii organizate, la Iași, vineri, 16 decembrie, de Alianța pentru o Românie Curată – proiect al Societății Academice Românie, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Asociația pentru Jurnalism și Online Media din Iași.
 
 

Aproximativ 50 de persoane au luat parte la dezbaterea moderată de Alina Mungiu Pippidi, președintele Societății Academice Române (SAR).Studenți, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, elevi, jurnaliști și profesori universitari au asistat la dezbaterea al cărei scop a fost acela de a găsi răspuns la o serie de întrebări: „Cu, schimbăm România?”, „Ce capacitatea are comunitatea ieșeană de a lupta împotriva corupției?” „Ce fac ieșenii pentru a-și exprima nemulțumirile legate de proasta guvernare?” Alina Mungiu Pippidi a făcut o trecere în revistă a unor indicatori ai Băncii Mondiale privind controlul corupției la nivel mondial în timp ce rectorul UAIC, prof.univ.dr. Vasile Ișan i-a mulțumit pentru inițiativa de a organiza o astfel de discuție, la Iași.
 

„Am cîștigat cel mai mare grant de cercetare din Uniunea Europeană în științe sociale pentru proiectul ANTICORRP. Chiar denumirea proiectului ilustrează felul în care gândesc despre corupție. Leacul acestei boli se dezvoltă pornind de la organismul social însuși”, a afirmat președintele SAR.
 
 

Potrivit acelorași datelor prezentate, deși în România, țară membră UE, există o oarecare schimbare în ceea ce privește reducerea gradului de corupție, ea nu este statistic semnificativă.
 
 

Alina Mungiu Pippidi a încercat să afle de la ieșenii prezenți în sală  cum luptă comunitatea cu acest fenomen? Ce face societatea civilă? Cine monitorizează politicienii, primarul, președintele Consliului Județean etc.? Ce se poate face? Deși în sală au fost reprezentanți ai societății civile ieșene, jurnaliști, studenți și profesori, participanții au evitat să ofere răspunsuri concrete la aceste întrebări privind guvernarea locală.
 
 
 
În acest context, președintele SAR le-a explicat că, între altele, au la dispoziție site-ul www.romaniacurata.ro unde cetățenii pot sesiza și reclama eventuale nereguli administrative, fapte de corupție, abuzuri ale funcționarilor sau pot contribui voluntar la dezvoltarea platformei.
 
Puteți vedea înregistrarea întîlnirii realizată de Newsiasi.ro aici.
 
 
Continuarea pe romaniacurata.ro
 
 

 
> Vine toamnă. Vine BizCamp!
26 septembrie '12
> Burse pentru jurnaliste
13 martie '12
> e-Skills week contest
06 martie '12
> Be young and brave!
25 noiembrie '11
> Training
16 septembrie '11
> Târgul ONG-urilor vine la Iași!
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media