ro   en      
 
 
 
 

info

Jurnalistul Lucian Pîrvoiu a fost suspendat
 
 
"În urma afirmațiilor inacceptabile făcute de jurnalistul Lucian Pîrvoiu la "Ora de Știri" din data de 27 iulie, în legătură cu vizita ambasadorului britanic în Ferentari, conducerea Direcției Emisiuni Informative și Sport a decis, împreună cu directoarea Departamentului Emisiuni Informative, ca Lucian Pîrvoiu să nu mai prezinte "Ora de Știri", până la concluzia Comisiei de Etică și Arbitraj din TVR, sesizată în acest caz", se arată în comunicatul TVR.


Tema discuției din ediția de miercuri a emisiunii "Ora de Știri" a fost evenimentul organizat de Ambasada Marii Britanii în cartierul bucureștean Ferentari pentru a marca numărătoarea inversă pînă la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.


"Afirmațiile care se abat de la echidistanța jurnalistică au fost făcute de prezentator în discuția purtată în studio cu Valeriu Nicolae, fondator și președinte al "Policy Center for Roma and Minorities", Vasile Ostaciuc - sociolog și prin legătura telefonică avută cu primarul sectorului 5, Marian Vanghelie", se mai spune în comunicatul Televiziunii Române.


Decizia TVR vine după ce ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) a atras atenția, într-o sesizare postată joi pe site-ul propriu, asupra "atitudinii vădit rasiste" a prezentatorului emisiunii "Ora de Știri", Lucian Pîrvoiu.

În sesizarea semnată de Mircea Toma, președintele ActiveWatch - AMP, și adresată Comisiei de Etică a TVR și directorului Direcției Emisiuni Informative și Sport din TVR, Rodica Culcer, se spune că în ediția emisiunii "Ora de Știri" din 27 iulie 2011 a fost prezentată știrea cu titlul: "Jocurile Olimpice au început... în Ferentari. Analiza Orei de știri".

ActiveWatch prezintă și un extras din sinteza știrii, așa cum apare pe site-ul TVR: "Ambasada Marii Britanii a ales unul dintre cele mai sărace cartiere în care să marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra. În cadrul «Jocurilor Olimpice» din Ferentari, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, muzicianul Damian Drăghici și sportivul Marian Simion au încins o partidă de fotbal cu micuții de la Clubul pentru Educație Alternativă. Ambasadorul Marii Britanii la București e convins că sportul îi va ajuta și pe oamenii din acest cartier. «Începe numărătoarea inversă până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem prin acest eveniment este acela că sportul este totul. Am regăsit în Ferentari spiritul de Olimpiadă»", a spus Martin Harris".


Potrivit sesizării ActiveWatch, "prezentatorul (Lucian Pîrvoiu, n.r.) a deschis dezbaterea din studio, după difuzarea știrii, întrebându-l pe invitatul său, Valeriu Nicolae, organizator al evenimentelor prezentate în știre: «Domnule Nicolae (…) în știrea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioși, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?»".


"Considerăm că întrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie față de locuitorii cartierului Ferentari, promovând stereotipuri și etichetându-i pe locuitorii cartierului și pe tinerii implicați în proiect ca fiind hoți și consumatori de droguri. Preocuparea prezentatorului pare să fie mai degrabă aceea de a promova senzaționalismul și nu aceea de a discuta o problemă de interes public (educația copiilor aflați în situații dezavantajate). Lucian Pîrvoiu nu se află la primul derapaj de acest fel. O analiză a prestației sale ar scoate la iveală cel puțin o situație în care etnia unor persoane a fost menționată în context infracțional, fără ca acest lucru să fie justificat de necesitatea de informare a publicului", se mai arată în sesizarea ActiveWatch, făcându-se referire la "buletinul de știri din 2 mai 2011".


Potrivit ActiveWatch, "atitudinea moderatorului Pîrvoiu încalcă etica jurnalistică". "Considerăm că această atitudine nu își are locul în știrile televiziunii publice, care ar trebui să fie un standard pentru mass-media din România și să promoveze jurnalismul profesionist, practicat în interes public, cu respect față de minorități și față de grupurile dezavantajate", se mai spune în sesizare.


Totodată, ActiveWatch a solicitat Comisiei de Etică a TVR și Rodicăi Culcer să analizeze "dacă Lucian Pîrvoiu a încălcat sau nu, prin prestația sa jurnalistică, Statutul Jurnalistului din TVR și să comunice public concluziile cât mai curând posibil".


"Ora de Știri" este principalul program informativ al TVR 2 și este difuzat în fiecare zi, de luni până duminică, de la ora 22.00. În cei peste cinci ani de când se difuzează la TVR 2, emisiunea "Ora de Știri", inspirată din programul "Newsnight" al BBC2, a devenit un program de referință pentru TVR. Pe lângă prezentarea principalelor informații, formatul prevede și o discuție aprofundată, cu unul-doi invitați, pe marginea celei mai importante știri a zilei, potrivit Televiziunii Publice. (SURSA: Mediafax.ro)

Share
 
> Calendarul incoruptibililor
22 februarie '13
> O zi din viața unui jurnalist
19 februarie '13
> Sărbători Fericite!
12 aprilie '12
> Facebook not found
07 martie '12
> Ce job pot avea, ca jurnalist?
23 februarie '12
> Băcăuanii spun STOP-ACTA!
09 februarie '12
> Jurnalist AFP, ucis în Siria
08 februarie '12
> Presa din România, sub lupă!
09 ianuarie '12
> La mulți ani!
21 decembrie '11
> Întîlnire cu România Curată
08 decembrie '11
> RTV devine România TV
30 noiembrie '11
> La mulți ani, Radio Guerrilla!
29 noiembrie '11
> Protocol între CSM și CNA
18 noiembrie '11
> Alternativ: Taraf de Haidouks
14 noiembrie '11
> Realitatea își cere insolvența
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media