ro   en      
 
 
 
 

info

Tranziția. După 25 de ani la Iași

Luni, 15 decembrie a.c., în incinta Librarium Palas, a avut loc lansarea volumului „Tranziția. După 25 de ani”, ai cărui autori sunt politologul Alina Mungiu-Pippidi și jurnalistul Vartan Arachelian. Evenimentul a fost moderat de George Onofrei, redactor-șef al revistei Suplimentul de cultură. La discuție au participat scriitorul Liviu Antonesei și Alexandra Dinga, reprezentant al comunității Iașul iubește teii.

Unde s-au dus cei 25 de ani?

Prima parte a cărții lansate este dedicată municipiului Iași, ulterior făcîndu-se trecerea la subiecte mai actuale. „Iașul de acum 25 de ani nu este foarte diferit de cel din prezent. Nu văd locuri care să fi crescut în Iași. Unde s-au dus cei 25 de ani? Parcă nu au trecut destui. Lumea stătea la coadă în 1990, așteptînd să iasă Opinia studențească.”, a menționat Alina Mungiu-Pippidi, amintindu-și contextul unei vizite a lui Ion Iliescu la Iași din acea perioadă. „În Iași nu te simți ca-n Uniunea Europeană, deși el este în ea. Poate că  la asta o să se lucreze în următorii 25 de ani. Suntem ca niște planete care gravitează. Noi gravităm în jurul Uniunii Europene, suntem atrași încolo. Trebuie să ajutăm sensul istoriei. Astrele s-au aranjat favorabil pentru noi. ”, a mai spus autoarea.

Revoluția s-a terminat, de acum începe tranziția

La dialog a luat parte scriitorul Liviu Antonesei, care a problematizat metodele de construcție a unei societăți civile. „România nu putea să ajungă departe după ce a trecut prin cea mai groaznică formă de comunism din Europa. S-a terminat revoluția, de acum poate începe tranziția. Observăm un nucleu al tinerilor care reacționează și sunt activi la pericolele din jur.”, a menționat acesta. Discuția a fost apoi centrată pe subiectul tăierii teilor din centrul orașului. În cadrul acesteia, reprezentanta comunității Iașul iubește teii a clarificat unele aspecte. „Au trecut doi ani de cînd am început acțiunea, cu cîteva proteste în stradă. Nu toată presa a fost alături de noi, am întîmpinat prejudecăți. Problema teilor a aprins un spirit civic, care trebuie întreținut. Ne dorim să facem din comunitate o organizație cu acte în regulă.”, a declarat Alexandra Dinga.

Despre priorități și proiecte de viitor

Alina Mungiu-Pippidi a vorbit despre implicarea cetățenească în problemele locale. Aceasta a dat drept exemplu platforma România curată, care se dorește a fi un portal anticorupție. „Avem nevoie de alte forme pentru a gestiona interacțiunea dintre autorități și oameni. România a semnat un tratat de comunicare deschisă. Guvernul trebuie să devină mai transparent. Două lucruri să facem: să învățăm să citim din nou cărți și ziare pe hîrtie și să luăm autoritățile la întrebări. Nu cred că Europa poate continua într-un ideal autist. Să transformăm și să investim pozitiv în zonele din jurul Europei. Obiectivul meu pentru următorii doi, trei ani este să apăr Republica Moldova, să nu alunece dincolo de graniță.”, a menționat aceasta.

În volumul „Tranziția. După 25 de ani”, apărut la Editura Polirom, cei doi autori încearcă să găsească răspunsuri la întrebări precum: De ce a căzut comunismul? Cît a reușit anticomunismul? Cum am construit capitalismul românesc? Unde l-am pierdut pe Băsescu?

La eveniment au fost prezente aproximativ 40 de persoane, iar discuția a fost una interactivă, existînd intervenții din public.

Vartan Arachelian a colaborat cu Televiziunea Română, în anul 1970 fiind  numit în funcția de director adjunct al TVR. Este autor de reportaje, anchete și a realizat peste 80 de emisiuni în cadrul proiectului „În fața dumneavoastră”. / A consemnat Alina Agafiței


Share
 
> Calendarul incoruptibililor
22 februarie '13
> O zi din viața unui jurnalist
19 februarie '13
> Sărbători Fericite!
12 aprilie '12
> Facebook not found
07 martie '12
> Ce job pot avea, ca jurnalist?
23 februarie '12
> Băcăuanii spun STOP-ACTA!
09 februarie '12
> Jurnalist AFP, ucis în Siria
08 februarie '12
> Presa din România, sub lupă!
09 ianuarie '12
> La mulți ani!
21 decembrie '11
> Întîlnire cu România Curată
08 decembrie '11
> RTV devine România TV
30 noiembrie '11
> La mulți ani, Radio Guerrilla!
29 noiembrie '11
> Protocol între CSM și CNA
18 noiembrie '11
> Alternativ: Taraf de Haidouks
14 noiembrie '11
> Realitatea își cere insolvența
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media