ro   en      
 
 
 
 

info

„Sfîrșit de sezon” la Iași pentru scriitorul Marius Chivu
„Sfîrșit de sezon” la Iași pentru scriitorul Marius Chivu
 
Joi, 27 noiembrie a.c., în incinta Librarium din complexul Palas Mall, a avut loc lansarea volumului de povestiri „Sfîrșit de sezon” a criticului literar Marius Chivu. Autorul care semnează texte pentru revista de cultură “Dilema Veche” s-a întîlnit cu publicul cititor al povestirilor sale la ora 18:00. Gazdă a fost Serinela Zara, profesoară de limba română la Liceul „Mihai Eminescu” din Iași, iar la eveniment a participat și Florin Lăzărescu, prozator ieșean.

După 14 ani de critică literară, devenit scriitor
Scriitorul Marius Chivu a împărtășit publicului motivele pentru care a început să îndrăgească poveștile. „Cînd eram mic, exista o colecție intitulată «Povești nemuritoare». Datorită ei am rămas cu o mare dragoste pentru povești. Am schimbat feții frumoși cu oamenii simplii. Cred că pe la 16 ani am scris prima povestire”, a povestit autorul. Scriitorul Florin Lăzărescu a subliniat prin cîteva intervenții faptul că „Marius Chivu este un apărător al prozei scurte, că ai nevoie de un altfel de simț al literaturii pentru a o scrie. Cartea sa de povestiri are o foarte mare emoție. Nu e o carte de gen, atmosfera volumului este una de roman”. Colecția de povestiri a fost scrisă în două perioade, o parte atunci cînd autorul a studiat cu o bursă la Göteborg, iar o alta în plină izolare. După cum mărturisea el însuși: „Am scris într-o casă izolată a unei mătuși, la munte. Mi-am dorit întotdeauna să scriu proză, dar simțeam că nu sunt pregătit. Dacă vrei să scrii bine, trebuie să citești foarte mult. După ce am terminat cartea, am lăsat-o deoparte. Au trecut cîteva luni, apoi am recitit-o și am mai lucrat pe texte.”, a menționat Marius Chivu.

Despre „bunicism” și ghosting
Cei din public au intervenit în dialog, discuția avînd caracter interactiv. Scriitorului i-au fost adresate întrebări referitoare la povestirile din volum. Pentru autor, o influență puternică în carieră au avut-o bunicii. „Cred că datorită lor am ajuns scriitor. Am crescut la țară, eram fascinat de poveștile lor. Știu destul de bine lumea bunicilor. Ei sunt cea mai veche legătură cu propriul nostru trecut”, a precizat acesta. Dintre povestirile din volum, Marius Chivu a lucrat cel mai mult la „Obiecte pierdute”, unde a scris despre iubire și părăsire. „Am folosit termenul de ghosting, un fel de practică de a te despărți online sau prin SMS. Părăsești fără explicație, devii o fantomă în viața celuilalt”. Dintre toate povestirile, „Wyoming” a fost declarată favorita autorului, după cum a mărturisit. „Mă bucur cînd cineva vine și îmi spune despre cartea mea lucruri la care nu n-am gîndit. Atunci cînd suntem singuri, putem găsi alinare în cărți. Rămâneți aproape de ele”, a concluzionat autorul pe finalul discuției.
La eveniment au participat aproximativ 80 de persoane. Volumul de povestiri „Sfîrșit de sezon” a avut parte de lansări și în București, Cluj Napoca, Piatra Neamț. Este apărut la editura Polirom și a fost unul din cele mai vîndute titluri de la tîrgul de carte Gaudeamus 2014. / A consemnat Alina Agafiței

Share
 
> Calendarul incoruptibililor
22 februarie '13
> O zi din viața unui jurnalist
19 februarie '13
> Sărbători Fericite!
12 aprilie '12
> Facebook not found
07 martie '12
> Ce job pot avea, ca jurnalist?
23 februarie '12
> Băcăuanii spun STOP-ACTA!
09 februarie '12
> Jurnalist AFP, ucis în Siria
08 februarie '12
> Presa din România, sub lupă!
09 ianuarie '12
> La mulți ani!
21 decembrie '11
> Întîlnire cu România Curată
08 decembrie '11
> RTV devine România TV
30 noiembrie '11
> La mulți ani, Radio Guerrilla!
29 noiembrie '11
> Protocol între CSM și CNA
18 noiembrie '11
> Alternativ: Taraf de Haidouks
14 noiembrie '11
> Realitatea își cere insolvența
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media