ro   en      
 
 
 
 

info

Vladimir Putin interzice înjurăturile în mass-media din Rusia

Președintele Vladimir Putin a aprobat un proiect de lege care introduce amenzi de pînă la 200.000 de ruble (aproximativ 4850 de euro) pentru media care folosesc un limbaj ofensator. Anunțul de la Kremlin a fost făcut ieri, însă încă nu se știe și care expresii vor fi considerate ilegale.

Persoanele obișnuite vor plăti amenzi de pînă la 3000 de ruble (cam 75 de euro) pentru crearea sau distribuirea de conținut media cu limbaj licențios, în timp ce pentru oficiali amenzile pot ajunge pînă la 20.000 de ruble (cam 485 de euro). Potrivit textului din proiectul de lege aprobat, disponibil pe site-ul Dumei de Stat, amenzile pentru organizațiile media vor fi între 20.000 și 200.000 de ruble. Mai mult, produsele media care încalcă noile reguli vor fi confiscate.

Legea nu precizează însă ce anume reprezintă limbaj obscen și nici nu furnizează (încă) o listă oficială de cuvinte interzise, lăsînd asta în seama experților lingviști. Conform celor care au contribuit la elaborarea textului de lege, scopul restricțiilor impuse este acela de a-i proteja pe copii de limbajul care conține înjurături și alte cuvinte ofensatoare.

Legea a fost aprobată de Duma de Stat și de Consiliul Federației luna trecută, fără prea mulți contestatari. Unul dintre puținii disidenți, Boris Resnik, actualmente deputat și fost jurnalist al BBC Rusia, a pus sub semnul întrebării necesitatea unei astfel de legi: „Ce anume a provocat-o? Ce s-a întîmplat? Nici unul dintre produsele media serioase nu folosește un limbaj obscen în paginile sale”.

De asemenea, jurnalistul Alexander Plushev a scris pe blogul său că legea, fără o listă detaliată de cuvinte interzise, e absurdă. „Cum poți aproba o lege care stabilește pedepse pentru o infracțiune fără să și definească infracțiunea respectivă?”, se întreabă acesta. Și continuă: „Cu alte cuvinte, eu, ca jurnalist, ar trebui să pătrund în mintea experților [lingviști] pe care nu i-am întîlnit în viața mea și să ghicesc care sînt cuvintele pe care ei le consideră ilegale? Cum aș putea să fac asta?”.

Articol tradus și adaptat din The Moscow Times. Originalul este disponibil aici.


Share
 
> Calendarul incoruptibililor
22 februarie '13
> O zi din viața unui jurnalist
19 februarie '13
> Sărbători Fericite!
12 aprilie '12
> Facebook not found
07 martie '12
> Ce job pot avea, ca jurnalist?
23 februarie '12
> Băcăuanii spun STOP-ACTA!
09 februarie '12
> Jurnalist AFP, ucis în Siria
08 februarie '12
> Presa din România, sub lupă!
09 ianuarie '12
> La mulți ani!
21 decembrie '11
> Întîlnire cu România Curată
08 decembrie '11
> RTV devine România TV
30 noiembrie '11
> La mulți ani, Radio Guerrilla!
29 noiembrie '11
> Protocol între CSM și CNA
18 noiembrie '11
> Alternativ: Taraf de Haidouks
14 noiembrie '11
> Realitatea își cere insolvența
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media