ro   en      
 
 
 
 

info

Active Watch - Scrisoare deschisă către USL Ocna Mureș: Respectați libertatea presei!
Domnului primar (USL) Augustin Drăguț, Ocna Mureș
 
Domnule primar,
           
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră că ați comis un abuz, în data de 2 mai, când i-ați cerut jurnalistului Koloszvari Csaba să retragă de pe site-ul său articolele și comentariile cu privire la candidații USL și ați condiționat oferirea de informații către acesta. În calitate de organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, vă solicităm să respectați accesul presei la informațiile de interes public.


La inițiativa dumneavoastră, biroul de presă al USL Ocna Mureș a trimis miercurea trecută un comunicat în care i-a solicitat jurnalistului arădean Kolozsvari Csaba, proprietarul și administratorul site-ului OcnaMuresOnline.ro, „retragerea tuturor articolelor și comentariilor publicate pe site până la această dată, în care este folosit numele, profesia, funcția deținută de candidații” USL. Același comunicat de presă a susținut că „Biroul de Presă al USL, urmărind evoluția articolelor și comentariilor publicate pe site-ul ocnamuresonline.ro, constată că echidistanța clamată de d-voastră [se face referire la jurnalist – n.r.] a dispărut, fiind evidentă orientarea site-ului în susținerea candidatului PDL”.
 

Din documentarea ActiveWatch a rezultat că nu articolele publicate pe site-ului OcnaMuresOnline.ro sunt „mărul discordiei” dintre dumneavoastră și jurnalistul Kolozsvari Csaba, ci comentariile unora dintre cititori.
 

Potrivit jurnalistului Koloszvari Csaba, în ultimele săptămâni, un apropiat al dumneavoastră i-a solicitat să modereze comentariile negative neargumentate și injurioase la adresa dumneavoastră sau să divulge IP-urile celor care comentau, pentru a-i acționa în instanță. Jurnalistul a refuzat să facă publice IP-urile.

Dumneavoastră, domnule primar, ați confirmat că ați solicitat personal moderarea comentariilor injurioase și calomnioase care vă vizau, dar ați susținut că jurnalistul ar fi omis să modereze comentarii insultătoare și că v-ar fi spus că nu are timp și oameni care să se ocupe de acest aspect. Pe de altă parte, jurnalistul susține că a moderat comentarii injurioase și că deține un filtru care blochează aceste mesaje, dar precizează că respectă dreptul la liberă exprimare al cititorilor săi și că nu poate să șteargă toate comentariile negative. În replică, ați declarat că acceptați critica, atâta timp cât se sprijină pe dovezi și utilizează un „limbaj adecvat, civilizat, decent”, și că veți refuza orice dialog cu jurnaliștii care nu moderează comentariile ce conțin expresii licențioase la adresa dv ori acuzații fără dovezi.
 

ActiveWatch vă atrage atenția că solicitarea de a retrage articole de pe site este un abuz, mai ales că articolele cu pricina nu sunt subiectul acuzațiilor. Mai mult, condiționarea accesului presei la informațiile privind activitatea candidaților USL privează cetățenii de astfel de informații.
 

ActiveWatch pledează pentru moderarea comentariilor care pot leza drepturile omului și publicarea unei politici clare de delimitare față de comentariile nedorite. Totodată, considerăm că moderarea comentariilor sporește calitatea dezbaterilor.
 

Totuși, Curtea Europeană a Drepturilor Omului consfințește dreptul cetățenilor (implicit, și al jurnaliștilor) de a critica politicienii și de a recurge la o doză de exagerare și de provocare atunci când relatează despre subiecte de interes public.
 
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei Președinte Mircea Toma

Share
 
> Calendarul incoruptibililor
22 februarie '13
> O zi din viața unui jurnalist
19 februarie '13
> Sărbători Fericite!
12 aprilie '12
> Facebook not found
07 martie '12
> Ce job pot avea, ca jurnalist?
23 februarie '12
> Băcăuanii spun STOP-ACTA!
09 februarie '12
> Jurnalist AFP, ucis în Siria
08 februarie '12
> Presa din România, sub lupă!
09 ianuarie '12
> La mulți ani!
21 decembrie '11
> Întîlnire cu România Curată
08 decembrie '11
> RTV devine România TV
30 noiembrie '11
> La mulți ani, Radio Guerrilla!
29 noiembrie '11
> Protocol între CSM și CNA
18 noiembrie '11
> Alternativ: Taraf de Haidouks
14 noiembrie '11
> Realitatea își cere insolvența
05 septembrie '11

   
   
parteneri si sponsori

   
   
acasa   |   acasa   |   info   |   echipa   |   tips   |   proiecte    |   contact copyright © 20011 | AJO - Asociatia pentru jurnalism si online media